SİGORTALAR NEDEN ATAR?

SİGORTALAR NEDEN ATAR? Bir sigortanın, özellikle de gerçek bir sigortanın atıp atmadığını nasıl belirleyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Bunu, sigortanın eridiğini ve sigortada kömürleşme belirtileri olabileceğini gözlemleyerek belirleyebilirsiniz.

Gerçek bir sigorta genellikle çok ısındığında eriyen bir tel biçimindeki metalden yapılır. Bu mekanizma, “kısa devre” veya “güç dalgalanması” gibi arızaları önler. Sigorta attıktan sonra, yenisiyle değiştirilmelidir. Devre kesiciler ise, elektrik dalgalanmalarına yanıt olarak etkinleşen ve belirli bir devreyi geçici olarak devre dışı bırakan dâhili anahtarlar içerir.

Sıfırlanabilir ve “tekrar açılabilir”, böylece herhangi bir değiştirme ihtiyacı ortadan kalkar.

Sig

Sigorta Atmasının 10 Olası Nedeni 

Çoğu zaman “sigorta atmış” ifadesini kullanmak teknik olarak doğru değildir. Bu nedenle bu yazıda çeşitli elektrik sorunlarınızı tanımlamak için size bazı yeni kavramlar ve kelimeler sunacağız.

“Sigortanız attığında” aslında neyin yanlış gittiğini merak ediyorsanız, aşağıdaki listeye bir göz atın. Gerekirse veya şüpheniz varsa elektrikçinizi arayın.

Neden 1 : Aşırı yüklü devre

Bu durumda sorunlu devreyi, bir priz veya yoğun olarak kullanılan bireysel bir cihaz arayarak tespit edebilmelisiniz. Özellikle takılı olanlar yüksek enerji kullananlarsa, her prizinde bir fiş bulunan bir güç şeridini hayal edin.

Çözüm: Tek bir devreyi besleyen tüm gücü kesin. Takmak için diğer devrelerde prizler bulun veya (daha iyisi) kullanmadığınız şeyleri çıkarın.

 

Neden 2: Kısa Devre 

Kısa devre, bir tür elektrik arızasıdır. Arızalar, genel olarak, bir elektrik akımının direnç eksikliğinden (örneğin, yalıtımdan veya bir devre kesiciden) dolayı amaçlanan yolunun devre dışına çıkmasıyla meydana gelir.

Sonuç, devreye elektrik gücü sağlayan iki iletken arasında zayıf bir bağlantıdır. Bu, “kısa devre” veya “arıza” yoluyla güç kaynağında aşırı akım akışına neden olur.

Aşırı yüklenen kablolar yanar ve hasara neden olur.

Kısa devre, bundan sorumlu elektrikli cihazın tahrip olmasına bile neden olabilir.

Çözüm: Arızalı cihazın fişinin çekildiğinden ve prizde hasar olmadığından emin olun. Önce devreyi test edin. Daha sonra elektrik sigortasında veya çevresinde herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol edin.

Herhangi bir hasar görürseniz, başka bir şey yapmadan önce bir elektrikçi çağırın. Hiçbir hasar yoksa kesici şalteri tekrar çalışma pozisyonuna getirin. Ancak tekrar devre dışı kalırsa, bir elektrikçi çağırın.

 

Neden 3: Topraklama Hatası 

Topraklama hatası, kaçak elektrik akımının istem dışı yolunun doğrudan toprağa akması veya sistemin topraklanmış bir parçasına (topraklama teli veya elektrik kutusu gibi) temas etmesiyle oluşan özel bir kısa devre türüdür.

Bir kişi zayıf topraklama yoluyla doğrudan temas halinde olduğunda şok tehlikesi artar. Bu nedenle mutfaklar ve banyolar genellikle GFCI (topraklama arıza devre kesici) prizleriyle donatılmıştır.

Çözüm: Bu, temelde kısa devre için çözümle aynıdır. Etkilenen tüm sistem bileşenlerini ve elektrikli cihazları test ettiğinizden emin olun. Hala bir sorun varsa, bir elektrikçi çağırın.

 

Neden 4: Bir Ark Hatası 

Ark arızaları, kablolama ve terminal bağlantılarındaki sorunlardan kaynaklanır. Ark arıza devre kesicileri (AFCI’ler), eğer evinizde varsa ve güncellenmişse, arızalı kablolama boyunca bir kıvılcım oluştuğunda devreyi devre dışı bırakır.

Çözüm: Bu temelde yukarıdaki ikisiyle aynıdır. Evinizde AFCI varsa, arıza devreyi tetiklemiş olmalıdır. AFCI yoksa hasar olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse bir elektrikçi çağırın.

 

Neden 5: Devre veya Sigortada Bir Sorun

Sigorta atmış mıydı? Başka bir deyişle, sigortadaki anahtarlardan biri atmış mıydı? Eğer öyleyse, devre kesiciler yapmaları gerekeni yapıyorlardı: bir tür dalgalanma (arıza) veya başka bir sorun nedeniyle elektrik akışını kesiyorlardı.

Çözüm:  Sigortayı sıfırlamadan önce herhangi bir hasar belirtisi olup olmadığını kontrol edin.  İzleyin ve atmaya devam ederse, kontrol etmesi için bir elektrikçi çağırın.

 

Neden 6: Yanlış Tipte Sigorta Takılmış 

Sigortalar birçok şekil, boyut ve yapılandırmada gelir. Birçoğu benzer görünür ancak aslında çok farklı işlevlere sahiptir. Siz veya başka biri sigorta paneline yanlış sigorta taktıysa ve kişisel zarar veya mal hasarı olmadıysa çok şanslısınız. Sigortayı patlatan her neyse, önemli bir zarara yol açmış olabilir. Daha fazla hasar oluşmaması için hemen bir elektrikçi çağırmalısınız. Bu arada, sigorta kutusuna yaklaşmayın.

 

Çözüm:

Elektrikçiniz tek bir şey söyleyecektir: sigorta panelinden kurtulun! Ve tam olarak yapmanız gereken şey budur. Sigorta panelleri onlarca yıldır evlere takılmıyor; teknolojileri modern devre kesicilerin güvenlik özelliklerinin çoğundan yoksundur.

 

Neden 7: Hasarlı veya Eski Elektrik Prizleri 

Herhangi bir hatalı kablolama veya bağlı parça, bir devreyi (veya sigortayı) attıracak bir güç arızası (dalgalanma) riski taşır. Yani, tekrar ediyorum, sorun devre kesicinin (veya sigortanın) işini yapmaması değil, hatalı bir ekipman olmasıdır.

Çözüm: Arızalı prizi tamir ettirin ve ardından tüm evinizde elektrik denetimi yaptırarak diğer arızalı veya hasarlı prizleri veya diğer potansiyel sorunları tespit edin.

Bir prizde sorun olduğunu bilmek, bir incelemenin içinizi rahatlatması gerekir. İncelemeden kaynaklanan önerilen herhangi bir onarım, bunu daha da rahatlatacaktır.

Neden 8: Hasarlı Kablolama 

Burada da temelde aynı şeyi söyleyebiliriz; ancak çok önemli bir uyarı var: Hasarlı kablolar, hasarlı prizlere göre çok daha uzun süre ve çok daha kolay fark edilmeyebilir; çünkü kablolar çoğunlukla evinizin duvarlarının içinde gizlidir.

 

Bu nedenle, bu madde için bir “çözüm” yerine, evinizdeki iç kablolamada olası sorunları tespit etmenin yollarının yer aldığı Ulusal Elektrik Müteahhitleri Birliği’nin (NECA) bir listesini sunuyoruz:

 

  • Sigorta atmasını takip edin.
  • Titreyen, uğultulu veya azalan ışıklara bakın ve dinleyin.
  • Renk bozulması, yanıklık ve duman arayın.
  • Sıcak veya titreşimli duvar prizlerini hissedin.
  • Yanık ve garip kokulara dikkat edin.

 

Neden 9: Evinizde Hala Bir Sigorta Kutusu ve 100 Amperlik Servis Var

Bu noktaya kadar çok az elektrikli cihaz çalıştırmış olmalısınız. Bir veya iki cihaz eklediğinizi veya zaten kullandığınız bir cihazı aşırı yüklediğinizi varsayalım (örneğin, fırını “ızgara” moduna getirerek). Bunu bir uyarı çağrısı olarak düşünün.

Çözüm: Bunu söylemekten nefret ediyoruz, ancak bu durumda çözüm elektrikçinizi arayıp servisi yükseltme ve o çok eski sigorta panelini değiştirme hakkında bir görüşme yapmaktır.

 

Neden 10: Elektrik Hizmetinizin Güncellenmesi Gerekiyor 

Bu “atmış sigortalar” muhtemelen giderek daha sık meydana gelecek ve sigortalarınızı sıfırlamanız gerekecek. 21. yüzyılda, elektriğe olan talebimiz 20. yüzyıldakinden çok daha fazla.

Kendinizi ve ailenizi çok sıkı bir elektrik “diyetine” sokmak istemiyorsanız, elektrikçilerin “ağırlaştırma” dediği, elektrikli cihazlarınızı güvenli bir şekilde prize takıp ısıtmanızı sağlayacak 200 amperlik sistem yükseltmesinin zamanı geldi.

Muhtemelen kontrol ettirene kadar yükseltmenin gerekli olduğunu anlamayacaksınız, ancak elektrikçinizle bir veya iki gün vakit geçirmek için harika bir fırsat!

 

  1. Bağlıca Elektrikçi
  2. Beytepe Elektrikçi
  3. Konutkent Elektrikçi
  4. Türkkonut Elektrikçi
  5. Çayyolu Elektrikçi
  6. Alacaatlı Elektrikçi
  7. Bilkent Elektrikçi
  8. Ümitköy Elektrikçi
  9. İncek Elektrikçi
  10. Dodurga Elektrikçi
  11. Yaşamkent Elektrikçi

Hemen Ekip Çağırın

Tüm elektrik arızalarınız ve elektrik teknik servis ihtiyaçlarınız için bizi arayın. Ustalarımız hemen gelsin.

0554 194 06 46

7/24 Açık Elektrikçi

Ankara'nın tüm ilçelerinde 7/24 aktif elektrik tamiri,onarımı, teknik servisi, montajı hizmetleri veriyoruz. Hızlı servis ve kesin çözüm için bizi arayın.

Hemen Arayın

Ankara En Yakın Elektrikçi

Aktif Elektrik Servisi
Elektrik arızalarınızda, acil durumlarınızda, daima yanı başınızdayız. Ankara Elektrikçi ile güvenli ve hızlı çözümlere sadece bir telefon uzaktasınız.

HİZMETLERİMİZ

Yapma Yanarız