Sirkülasyon pompalarını harekete geçiren motorların elektriksel yalıtkanlıkları ve ısıl iletkenlikleri epoksi kullanılarak arttırılabilir mi? Bu tür yapıştırıcılar, inşaat, havacılık, otomotiv, elektronik, yatçılık, genel endüstriyel uygulamalar gibi birçok sektörlerde güçlü yapışma özelliği ve çevresel şartlara dayanıklı olması gibi gerçekçi gerekçelerle kullanılmaktadır. Epoksi yapıştırıcı; Ahşap, metal, taş ve bazı plastiklerin yapıştırılmasında kullanılmaktadır.
Epoksi yapıştırıcılar fiziksel özelliklerine göre ikiye ayrılır:
1-Esnek(rijit)
2- saydam(opak )renkli olabilirler.
Ayrıca epoksi yapıştırıcıların, formülasyonlarına göre kürleşme hızları da farklıdır. Epoksi yapıştırıcıların diğer yapıştırıcı türlerine göre ısıl ve kimyasal dayanıklılıkları daha yüksektir.
1-EPOKSİ YAPIŞTIRICININ UYGULAMA ALANI (Çayyolu Elektrikçi);
Tüm epoksi yapıştırıcılar bir ana madde ve bir katalizörün karışımından oluşmaktadır. Epoksi yapıştırıcılar kürleşmelerine göre; bir komponentli veya iki komponentli olarak iki şekildedir. İki komponentli epoksiler daha yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Bir Komponentli Epoksi Yapıştırıcıların Bir komponentli ürünlerde kürleşmesi ısının etkisiyle gerçekleşir. Bu özelliği nedeniyle epoksilerin soğuk ortamda depolanması uygundur. Bu gruptaki epoksi ler macun kıvamındadırlar ve basınç pompaları kullanılarak çalışma yapılır. İki komponentliler tüm farklı malzemelerin yapıştırılmasında kullanılabilen güçlü çevresel ve kimyasal dayanma gücü olan ürünlerdir. Epoksi malzemesi ısıyı havadan ileten, yalıtkanlık özelliği olan bir iletken türüdür.
Yapıştırıcının bilinen en temel özelliği hızlı kuruması ve maddeyi yapıştırmasıdır. Epoksi yapıştırıcılar, inşaat sektöründe mermer, cam, granit gibi malzemelerin yapıştırılmasında, kimya sanayinde ve tekstil sektöründe de tercih edilebilir. Epoksi yapıştırıcı, zemin düzleme dışında tezgâh ve kaplamalarda da vardır. Epoksinin en yaygın kullanım alanı zemin kaplamadır. (Epoksi Zemin Kaplama Nedir? adlı makale için tıklayınız.)
2-ELEKTRİK MOTORLARINDA EPOKSİ KULLANIMI;
Elektrik motorları elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür.. Bu dönüşüm gerçekleşirken motor üzerinde mekanik ve elektriksel etkenlere bağlı bir ısı oluşur. Epoksi ile kaplı elektrik motoru statoru kendini korumaya aldığı için performans ve üretilen enerjide bir kayıp, kaçak olmaz. Elektrik motorunda oluşan ısı motor gövdesi üzerinden uzaklaşır. Böylece motorun aşırı sıcaktan dolayı veriminin düşmesi ve sargı izolasyonlarının hasar görmemesi sağlanır. Motor gövdesi içinde termal iletkenliği yüksek epoksi kullanılarak enerji kaybı kalmaz. Epoksiler elektrik motorlarında daha çok elektriksel yalıtım (izolasyon) ve ısı transferi nedeniyle tercih edilmektedirler. Elektrik motoru stator paketi çevresindeki hava boşluğunun yerini dolduran epoksi malzemesi gövde ile stator sargıları arasında termal iletkenliği arttırır. Böylece artan bu iletkenlik sayesinde sargılarda oluşan ısı motor gövdesine daha hızlı iletir ve sargı sıcaklığının daha az artması sağlar.
3-SİRKÜLASYON POMPASI ;
Sirkülâsyon pompası, salyangoz ve fandan oluşur. Ayrıca bu pompa, sıvıların kapalı bir tesisat içinde sirkülâsyonunu sağlar. Böylece elektrik motoru da fana gerekli torku ve gücü sağlar. Reçine yapıştırıcı kullanılarak sirkülasyon pompasının verimi artar. Motor ve pompanın ısı ve enerji kaybı en aza iner. Teknolojik ilerlemelerle birlikte birçok uzmanlık alanına bir arada gereksinim duyulan ürünler ortaya çıkmaktadır. Sirkülâsyon pompalarında Akışkanlar Mekaniği, Isı Transferi, Elektrik Motor Tasarımı ve Sürücü Tasarımı gibi alanlarda tasarım çalışmaları devam etmektedir. Pompa ve motor sistemlerinin tasarımı için araştırma ve geliştirme faaliyetleri çok önemlidir. Epoksi reçine yapıştırıcılar araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde sirkülasyon pompası ve diğer motor türlerinde önemli bir yere sahiptir. Günümüzde bilimsel ve teknolojik gelişmelerle birlikte bilgisayar tasarım programları kullanmak ve geliştirmek çok önemli hale gelmiştir.